Τετάρτη, 27 Απριλίου 2016

Ντολμαδάκια γιαλατζί νοστιμίσιμα!

Γεια σας κορίτσια μου!!! Τί κάνετε???
Εδώ είμαι πάλι...!!! Με ένα πολύ πολύ νόστιμο φαγάκι και νηστίσιμο ( εξ ου και το νοστιμίσιμο χεχε). Όπως καταλάβατε η σημερίνη μας συνταγή είναι ντολμαδάκια χωρίς κιμά κοινώς γιαλατζί ή ορφανά.
Και μην σκέφτεστε το τύλιγμα... Όχι. όχι σας έχω λεπτομερώς τα βήματα...! Δεν είναι πραγματικά τίποτα( μην πάρετε τον ντολμαδοπαρασκευαστή... Από έρευνα δεν κάνει τίποτα!!!).
Εσείς είστε τσακάλια και θα τα καταφέρετε περίφημα!




Λοιπόν, πιάστε κότσο τα μαλλιά σας, να φανεί η ομορφιά σας και βάλτε τις ποδίτσες σας.... Γιατί αρχίζουμε....!!!!
                                                                 ΤΑ- ΡΑ -ΤΑ -ΤΑΜ!!!


Υλικά

  • 60-70 αμπελόφυλλα
  • 2 1/2 φλιτζάνια τσαγιού ρύζι καρολίνα
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 πράσο ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι μαιντανό ή μια κουτ. σούπας αποξηραμένο
  • δυόσμο
  • 1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
  • 2 λεμόνια
  • αλάτι- πιπέρι


                Είσαστε έτοιμεεεεεεεεες? (Που λέει και ο φίλος μας ο Σάκης) Φυυυύγαμε!!!

 Αν έχετε φρέσκα αμπελόφυλλα , τα ζεματάμε ( βάζουμε σε νερό που βράζει για 1 λεπτό ένα- ένα τα αμπελόφυλλα) σε βραστό, αλατισμένο νερό και τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε σε ένα μπωλ με κρύο νερό.Όταν τα ζεματίσουμε όλα, τα στραγγίζουμε σε ένα στραγγιχτήρικαι αφαιρούμε με μαχαιράκι τα κοτσανάκια από τα αμπελόφυλλά μας. Η αλήθεια είναι ότι εγώ προτιμώ τα συγκεκριμένα που βλέπετε στην φωτογραφία. Κυρίως γιατί γλιτώνω χρόνο αλλά είναι πάντα τρυφερά και στην γεύση ίδια με τα φρέσκα. Ότι εσείς προτιμάτε όμως! Συνεχίζω....
  Αν έχετε επιλέξει αμπελόφυλλα όπως εγώ δηλαδή  το μόνο που έχουμε να κάνουμε έιναι να αδειάσουμε από το νερό το βαζάκι και ύστερα πολύ προσεχτικά (για να μην σκιστούν) βγάζουμε τα αμπελόφυλλα μας.


                               Σε ένα βαθύ πιάτο ανακατεύουμε καλά το κρεμμύδι με το πράσο
              και παράλληλα βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το μισό από το λάδι να κάψει καλά.

Αφού κάψει καλά το λάδι τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με το πράσο και προσθέτουμε το ρυζάκι μας. Τα ανακατεύουμε όλα μαζί για 2 λέπτά και μετά ρίχνουμε 2 φλυτζάνια χλιαρό νερό και τα αφήνουμε να βράσουν 6 λεπτά σε μέτρια φωτιά.

Αμέσως μετά, αποσύρουμε το κατσαρολάκι από την φωτιά το σκεπάζουμε με μιά καθαρή βαμβακερή
πετσέτα ή με χαρτί κουζίνας και με το καπάκι και το αφήνουμε έτσι για 10 λεπτά.

 Αφού περάσουν τα 10 λεπτά βάζουμε το μείγμα ρυζιού - κρεμμυδιου - πράσου σε ένα μεγάλο μπωλ και προσθέτουμε τα μυρωδικά μας(μαιντανό και δυόσμο), αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά. Και έτοιμη η γέμιση!


   Ήρθε και η στιγμή για το τύλιγμα. Παίρνουμε ένα αμπελόφυλλο το τοποθετούμε σε ένα ίσιο πιάτο και το ανοίγουμε καλά.Προσέχουμε πάντα το ανάγλυφο μέρος του φύλλου να το βλέπουμε εμείς Δηλαδή η λεία πλευρά του φύλλου να είναι προς το πιάτο. Παρακάτω σας βάζω φωτογραφίες για το πως θα τυλίξετε τα ντολμαδάκια σας βήμα-βήμα. Δοσομετρητής για την σωστή ποσότητα της γέμισης θα είναι ένα κουταλάκι του γλυκού.

                                     Σκεπάζουμε την γέμιση με το πάνω μέρος του φύλλου
                                                 Μετά διπλώνουμε από αριστερά
                                                                  Μετά από δεξιά
                                                        και έχουμε αυτό. Στην συνέχεια
                                                   τυλίγουμε με αυτό που περισσεύει.

            Όσον αφορά την γέμιση δεν βάζουμε παραπάνω ποσότητα για να μην ξεχειλίσει .
         Για το τύλιγμα τώρα μια σημαντική συμβουλή, μην τα τυλίξετε πολυ σφιχτά για να μην σκιστούν κατά το βράσιμο τους. Συνεχίζουμε με αυτόν τον τρόπο με όλα τα αμπελόφυλλα.
             Αν περισσέψει γέμιση στην κατάψυξη κορίτσια μυ δεν παθαίνει τίποτα!

Τα ντολμαδάκια στην κατσαρόλα τα τοποθετούμε από έξω προς τα μέσα. Αφού γίνει η πρώτη στρώση συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο από πάνω. Εξαρτάται από την κατσαρόλα βγαίνουν 2 ή 3 στρώσεις.
                               Το τελειωτικό αποτέλεσμα θα είναι έτσι στην κατσαρόλα σας!
Σε αυτό το σημείο προσθέτουμε το χυμό από τα λεμόνια μας, το υπόλοιπο λάδι μας και χλιαρό νερό μέχρι να σκεπαστούν όλα τα ντολμαδάκια μας καλά και στη συνέχεια


βάζουμε από πάνω ένα πιάτο ώστε με το βρασμό να μήν ανοίξουν τα ντολμαδάκια μας. Μην φοβάστε για το πιάτο δεν παθαίνει τίποτα.
Μισοκλείνουμε με το καπάκι της κατσαρόλας και σε μέτρια φωτιά ψήνουμε 50-60 λεπτά.
Όταν το φαγητό είναι έτοιμο πρέπει τα αμπελόφυλλα και το ρυζάκι μας να είναι μαλακά.
                                             60 λεπτά αργότερα...... και πολλές πολλές μυρωδιές!!!!


                                                           Καλή μας όρεξη!!!!


Ώρα για μερικά μυστικουλάκια!!!

Για να  σερβίρουμε ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα αφού την τραβήξουμε από την φωτιά και περιμένουμε 15 λεπτά να σταθούν για να μην διαλυθούν!
Μια πολύ νόστιμη γευστική πρόταση είναι να τα σερβίρουμε με γιαούρτι.
Ξαναθυμίζω ότι δεν βάζουμε πολύ γέμιση στα αμπελόφυλλα μας γιατί όταν το ρύζι βράζει διογκώνεται και αν τα παραγεμίσουμε θα σκιστούν. Επιπλέον δεν σφίγγουμε πολύ όταν τα τυλίγουμε


 Θα τα πούμε σύντομα κορίτσια μου.  Είμαι εδώ πάντα για ότι θέλετε να ρωτήσετε και να προτείνετε.
                                                              
                                                                Τα λέμε σύντομα
                                                           Ως τότε.....γεια σας!!!!!