Καθαρή κουζίνα........ στο άψε- σβήσε

 Μερικά κολπάκια για καθαρή κουζίνα χωρίς κούραση και κυρίως χωρίς μεγάλη σπατάλη χρόνου!
Κορίτσια μου πως είστε? Όλα καλά? Εύχομαι πάντα καλά και αν δεν είναι όλα καλά γρήγορα να γίνουν! Κοιτώ την πηγή έμπνευσής μου για το σημερινό μου άρθρο.




Όσο όμορφη και φωτεινή να είναι αυτό το αγαπημένο δωμάτιο του σπιτιού μας, αναμφίβολα δεν δείχνει αν δεν είναι καθαρό και ταχτοποιημένο. Βέβαια, όπως όλες ξέρουμε η καθαριότητα της κουζίνας είναι μια μεγάαααλη ιστορία δίχως τελειωμό. Μετά από κάθε γεύμα μας θέλει πάλι ξανα μανα από την αρχή!!!!
 Ομως φίλες μου μην σας σκιάζει φοβέρα καμιά!!!! Στην συνέχεια του άρθρου ακολουθούν μερικά κολπάκια για να οργανώσετε τις δουλειές σας και να εξοικονομήσετε αρκετό χρόνο , μετατρέποντας την καθαριότητα της κουζίνας σε ένα ευχάριστο χόμπυ (το παραέκανε ε????) , σε μια ευχάριστη ρουτίνα ( πολύ καλύτερα τώρα έτσι?? ). Λοιπόν αρχίζουμε:


1ο (και βασικό) βήμα:
Καθαρίζουμε καθ' όλη την διάρκεια 

Σίγουρα κορίτσια μου θα έχετε παρακολουθήσει , έστω και μία φορά κάποια από τις χιλιάδες εκπομπές μαγειρικής που μας κατακλύζουν καθημερινά στην τηλεόραση. Έχετε παρατηρήσει πως οι σεφ καθαρίζουν συνεχώς τους πάγκους τους και βγάζουν από την μέση τα εργαλέια που δεν χρειάζονται άλλο? Έτσι καταφέρνουν να καταλήγουν πάντα σε ένα έτοιμο και καθαρό τραπέζι και κατ' επέκαταση χώρο όταν το φαγητό τους είναι έτοιμο?
  Οι καλύτεροι επαγγελματίες χρησιμοποιούν αυτό το τρικ! Καθαρίζούν ενώ μαγειρεύουν παράλληλα. Μπορούμε λοιπόν έυκολα να αντιγράψουμε αυτό το κόλπο.Τι λέτε?

Αρχικά και ενώ προετοιμάζεται το φαγητούλι σας, ξεπλύνετε τα μαγειρικά σκεύη και τα εργαλεία που δεν χρησιμοποιείτε πια και τοποτερήστε τα αμέσως στο πλυντήριο πιάτων σας(μεγααααάλη εφεύρεση!!!!). Βάλτε στην άκρη τα υλικά σας αφού τα χρησιμοποιήσετε. Καθαρίστε τον πάγκο σας και τις επιφάνειες κοπή σας αμέσως μόλις το φαγητούλι είναι έτοιμο για μαγείρεμα. Θα ευχαριστείτε τον εαυτό σας (και λιγάκι, τόσο δα εμένα!!!! χεχε) όταν τελειώσει το γεύμα!

Αφού σερβίρετε το φαγητούλι σας, γεμίστε απευθείας τα σκεύη σας με νερό με μια σταγονίτσα απορρυπαντικό πιάτων. Αφήστε τα να μουλιάσουν στο νεροχύτη όσο τρώτε . Το πλύσιμο θα γίνει έτσι πολύ ευκολότερο!

Συμβουλή όταν έχετε τραπέζι σε αγαπημένουν και φίλους άρα όταν χρησιμοποιήσετε πολλά πιατικά:
Κατα την διάρκεια του γεύματος που παραθέτετε, τοποθετείτε σταδιακά στη θέση τους τα αντικείμενα που δεν χρειάζεστε πια. Μαζέψτε τα πιατάκια του ορεκτικού, όταν σερβίρετε το κυριώς πιάτο και στην συνέχεια τα πιάτα του κυρίως, όταν έρθει η ώρα να σερβίρετε το επιδόρπιο. Μην κάνετε πέρα δώθε άσκοπα με άδεια χέρια. Με αυτό τον τρόπο θα έχετε μαζέψει πριν το καταλάβετε. Όταν τελειώσει το γεύμα , θα έχετε πολύ λιγότερα πράγματα να φέρετε και το τραπέζι θα καθαρίσει σε χρόνο ρεκόρ.

2ο βήμα:
Αποσυμφορήστε τον πάγκο της κουζίνας σας

   Ο καθαρός πάγκος επιτρέπει γρήγορο και πιο αποτελεσματικό καθάρισμα χωρίς να χάνεται χρόνο στο να τοποθετήσετε τα αντικείμενα από τον ένα πάγκο στον άλλο, προκειμένου να καθαρίσετε!
Γενικότερα, προσπαθήστε να τοποθετείτε όσο περισσότερα αντικείμενα μπορείτε στα ράφια και στα ντουλάπια σας, ώστε να ελευθερώνετε χώρο στο τραπέζι και τον παγκο της κουζίνας.
Δεν χρησιμοποιείτε  για παράδειγμα σε καθημερινή βάση το μίξερ ή τον αποχυμωτή έτσι δεν είναι; Κρατήστε λοιπόν, ό,τι χρησιμοποιείτε καθημερινά και τοποθετήστε ό,τι χρησιμοποιείτε λιγότερο συχνά στα υψηλότερα ράφια ή σε μέρη με λιγότερη πρόσβαση. Βεβαιωθείτε ότι το τραπέζι είναι τελείως άδειο μετά από κάθε γεύμα για να το καθαρίσετε γρήγορα.

3ο βήμα:
Καθορίστε ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα 

Όπως καταλαβαίνετε κορίτσια μου, κάποιες δουλειές πρέπει να γίνονται σε κάθε γεύμα, ενώ κάποιες άλλες πρέπει να γίνονται μια φορά την βδομάδα. Καθορίστε μια συγκεκριμένη ημέρα για κάθε εβδομαδιαία δουλειά. Με αυτό τον τρόπο θα περιορίσετε τις βαρετές αγγαρείες και η κουζίνα σας θα λάμπει διαρκώς. Χωρίστε τις δουλειές ανάλογα με το καθαριστικό προϊόν που απαιτούν, ούτως ώστε να μην επαναλαμβάνετε τις ίδιες ενέργειες δύο φορές την εβδομάδα.

Σας παραθέτω παρακάτω ένα ενδεικτικό πρόγραμμα ώστε να σας βοηθήσω:

Δευτερα  : Πατώματα
Τρίτη   : Ξεσκόνισμα
Τεταρτη : Καθαρισμός ψυγείου και των ντουλαπιών τροφίμων από προιόντα που έχουν λήξει
Πέμπτη :Καθρισμός πάγκου κουζίνας, ηλεκτρικής κουζίνας και του νεροχύτη
Παρασκευή : Ξεκαθάρισμα χαρτιών , λογαρισμών , αλληλογραφίας

Αφήστε το Σαββατοκυριακό σας ελεύθερο και πιο χαλαρό ώστε να περάσετε όμορφα με τους ανθρώπους που αγαπάτε.

Κορίτσια μου ελπίζω να σας φανεί χρήσιμο και αυτό το άρθρο μου
Ότι απορίες , προτάσεις και ερωτήσεις έχετε μην διστάσετε!!! Ειναι χαρά μου να σας απαντήσω στο οτιδήποτε


                                         Τα λέμε σύντομα με το επόμενο μου άρθρο

                                                            Ως τότε ..... Γεια σας






Σχόλια