Τοσοδούλικο μπριάμ!!!!

   Γεια σας και καλημέρα κορίτσια μου! Τι κάνετε??? Για σήμερα το μενού έχει ένα φαγάκι τοσοδούλικο αλλα και νοστιμούλικο! Πρόκειται για ένα πολύ ωραίο μπριαμ που τρώγεται μετά μανίας και αρέσει σε όλους!
Τρώγεται και σε περιόδους νηστίας αλλά και διαιτας και είναι πολύ υγιεινό. Είναι λίγο κοπιαστικό το φαγητάκι αυτό αλλά η γεύση θα σας ανταμείψει με το παραπάνω i promise!!!!





 Πιάστε λοιπόν γρήγορα γρήγορα κότσο τα μαλλιά σας, να φανεί η ομορφιά σας και βάλτε τις ποδίτσες σας.... Γιατί αρχίζουμε....!!!!

ΤΑ-ΡΑ-ΤΑ-ΤΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ!

Υλικά 
5 πατάτες
3 καρότα
1 ντομάτα
2 μεγάλα κρεμμύδια
1/2 κούπα ελειόλαδο
3 κουταλιές ξύδι
4 κολοκυθάκια
1 συσκευασία χυμό ντομάτας
1 φακελάκι στέβια (1 κουταλιά σούπας)
1 πράσο 
1 κονσέρβα μανιτάρια
αλάτι, πιπέρι
δυόσμο 


Είστε ετοιμοπόλεμες???? Ξεκινάμε!!!!!!
Αρχίζουμε με τα δύσκολα! Είναι η ώρα που ψιλοκόβουμε τα λαχανικούλια μας. Το μέγεθος πρέπει να είναι ίσα με το μικρό νύχι του χεριού μας! Αργότερα θα σας αποκαλύψω το γιατί!Η σειρά που κόβουμε και μετέπειτα βάζουμε ένα -ένα τα υλικά μας στο ταψάκι έχει σημασία! Πάμε λοιπόν!!!!

 Πρώτα - πρώτα στον χορό τα κρεμμύδια μας! Επέλεξα 2 μεγάλα ένα λευκό και ένα κόκκινο για ποικιλία.Εσείς είτε κάνετε το ίδιο ή διαλέγετε ίδιας ποικιλίας κρεμμύδια! Όπως επιθυμήτε!
Σε αυτό το σημείο μπορείτε να προσθέσετε το πράσο σας σε πολύ λεπτές ροδέλες! Εγώ δεν είχα αλλά αξίζει να το προσθέσετε.Βάζουμε στο  ταψί.
                                      Στην συνέχεια βάζουμε στο ταψί και το σκορδάκι μας!
και τις πατατούλες μας! Σε αυτό το σημείο θέλω να τονίσω ότι αρχίζει το καλό ανακάτεμα (μέσα στο ταψί)σε κάθε υλικό που προσθέτουμε! Ανακατεύετε καλά και συνεχίζετε
      με τα κολοκυθάκια!Γνωστή η συνέχεια!Μέσα στο ταψί και πολύ καλό ανακάτεμα!!!
Να και τα ψιλοκομμένα καροτάκια μας! Στο ταψί και αυτά και ανακάτεμα και πάλι!!! Κουράγιο κοντεύετε!
                           Σειρά έχει η μελιτζάνα μας! Βουρρρ στο ταψί και μετά ανακάτεμα!!!
Συνεχίζουμε με την ντοματούλα μας (σε κομμάτια!!! προσοχή οχι την σάλτσα!!).Στο ταψί και ξαναμανά ανακάτεμα.
Τελευταίο στο χορό το μανιταράκι! Ψιλοκόβουμε, προσθέτουμε και ανακατεύουμε!!!! Τελείωασαν τα δύσκολα!!!!
Βάζουμε πάνω από τα τοσοδούλικα λαχανικουλια μας(εξού και η ονομασία του φαγητού) την σάλτσα ντομάτας ( όχι, όχι δεν ανακατεύουμε ακόμη χεχε σας την έσκασα!!!!)

και στην συνέχεια τον δύοσμο. την στέβια, το αλάτι. το πιπέρι, το ξυδάκι και τέλος το ελαιόλαδό μας! Τώρα έφτασε η μεγάλη στιγμή του ανακατέματος!!!!ανακατεύουμε πολύυυυυυυυυυ πολύυυυυυυ καλά και έφτασε η στιγμή του φούρνου!!!!
     Στον αέρα και στους 200 βαθμούς θα ψηθεί το τοσοδούλικο μας για 1 ώρα και 20 λεπτά!
Κάθε μισή ώρα το φαγάκι πάλι θέλει το ανακάτεμα του!!!!!Άρα 2 φορές!!! Συνηθίσατε τώρα μην μασάτε!!!

    Προσοχή!!!!! Μην προσθέσετε καθόλου υγρά τα λαχανικά θα βγάλουν τα δικά τους!!!!

Σύντομα οι απίστευτες μυρωδιές θα κατακλήσουν την κουζίνα σας!!! Και σίγουρα οι γειτόνισσες θα αναρωτιούνται τι καλό μαγειρεύετε!!!!


Έτοιμο το φαγάκι μας το τοσοδούλικο αλλά και τόσσσσο νοστιμούλικο!!!!! Συνοδεύεται υπέροχα με τυράκι! Του πάει πολύ το μανούρι και φυσικά η φέτα!!!!
 Όταν το βγάλετε από το φούρνο κάντε λίγο υπομονή! Αφήστε ενα 15λεπτο να σταθεί το φαγητό και καλοφάγωτο!!!!!!
                                             
                                                         Καλή όρεξη φιλεναδίτσες μου!!!


Το μάθημα της ημέρας!!!

Γιατί ανακατεύουμε συνεχώς τα λαχανικά μας και γιατί έχει σημασία η σειρά?

 Φίλες και φίλοι μου η μαγειρική έχει να κάνει με την χημεία των προιόντων και αυτή είναι η μαγέια.
Δεν τα ρίχνουμε απλώς μέσα! Το κρεμμύδι που μπαίνει πρώτο πρώτο ( αλλά και το πράσο και το σκορδάκι) και ανακατεύεται συνεχώς με κάθε υλικό που προσθέτουμε απελευθερώνει την μυρωδιά και την γλυκιά γεύση του και κάνει τα φαγητά πιο νόστιμα. Ειδικά με την πατάτα είναι το τέλειο ζευγάρι!!!

Γιατί ψιλοκόβουμε τόσο πολύ (τοσοδούλικα) τα λαχανικά μας?

Εδώ θα μιλήσουμε λίγο πιο επιστημονικά!
Τα κύτταρα των λαχανικών περιέχουν μεγάλα κυστίδια, τα οποία είναι γεμάτα με ένα υδατώδες υγρό και ονομάζονται ''κενοτόπια'' ή vacuoles (σε άπταιστα ελληνικά χεχε!). Εκεί μέσα είναι τα περισσότερα στοιχεία που δημιουργούν την γευστική ταυτότητα και την διατροφική αξία του κάθε λαχανικού. Επιπροσθέτως, εκεί κρύβεται η μεγαλύτερη ποσότητα του νερού του λαχανικού . η οπία εξασκέι πίεση προς τα έξω, ώστε το λαχανικό να διατηρεί το σχήμα του. Μάλιστα στα συγκεκριμένα υλικά που χρησιμοποιήσαμε στην σημερινή μας συνταγή το νερό αποτελεί βασικό συστατικό (γιαυτό και δεν παχαίνει αυτό το φαγάκι!!!). Το νερό στην πατάτα είναι το 79% του βάρους της και στο κολοκύθι 95%. Super!!!
Ψιλοκόβοντας τα λαχανικά μας , δεν γίνονται σαν νερόβραστα και η γεύση καθενός λαχανικού μεταφέρεται και αναμειγνύεται (εδώ παίζει ρόλο και το συνεχές και καλό ανακάτεμα!) με τα υπόλοιπα στην σάλτσα που δημιουργείται, καθώς έτσι όπως είναι τοσοδούλικα ελαφρώς πολτοποιούνται! Το αποτέλεσμα είναι ότι έχουμε ένα πλήρες ανακάτεμα γεύσεων και υφών σε μία πεντανόστιμη σάλτσα!!!!

Κολπάκια!

1)Αντί για ξύδι μπορείτε να προσθέσετε μισό ποτήρι λευκό κρασί. Εγώ δεν προτιμώ το αλκόολ γιατί μαζί μας τρώει και η μικρή κορούλα μου (14 μηνών).
2)Στα λαχανικά μπορείτε τνα προσθέσετε και κουνουπίδι!Ταιριάζει πάρα πολύ! Δεν το τρώει ο άντρας μου γιαυτό και δεν το έβαλα!
3) Πολύ νόστιμη ακόμα είναι και η προσθήκη πιπεριάς! 1 πράσινη και μισή γλυκιά κόκκινη, κίτρινη και πορτοκαλί δίνει άλλη γεύση! Δεν είχα και δεν έβαλα!!!
4)Επίσης αν σας αρέσουν τα καυτερά φαγητά μπορείτε να βάλετε και 2-3 ψιλοκομμένες πιπεριές τσίλι μέσα στο φαγητό πάνε πολύ. Αυτή την φορά πρόκειται για εμένα!!Δεν αντέχω τα καυτερά και δεν έβαλα!! χεχε

Ότι περισσέψει μπορείτε να φάτε την επόμενη μέρα μαζί με μακαρόνια ή ρύζι! Θα πάθετε πλάκα!!!!



Σχόλια